sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Kolmas valtakunta, kolmas syy tulla Berliiniin

Surullista kyllä, Saksa ja eritoten Berliini on monen mielissä tunnettu ennen kaikkea natsihistoriasta. Hitler esikuntineen rakensi kolmatta valtakuntaansa Berliinistä käsin ja onkin luonnollista että Natsi-Saksan muistoja löytyy kaupungista edelleen vaikkakin näkyvät muistot ja muistomerkit on aikojen saatossa tuhottu tai siivottu svastikoistaan.

Berliinin keskusta-alueella on kaikesta huolimatta useita näkyviä ja näkymättömiä historiallisia paikkoja, joilla on natsimenneisyys. Siispä on aika esitellä Miksi tulla Berliiniin -sarjan osa 3, Natsi-Saksa.

Reichstag, eli Valtiopäivätalo. Rakennuksen historia ulottuu aina vuoteen 1894, jolloin se vihittiin käyttöön kymmenvuotisen rakennusurakan jälkeen. Kosketuksen natseihin Reichstag sai vuonna 1933, jolloin se vaurioitui tulipalossa vain kuukausi Hitlerin valtaannousun jälkeen. Natsit syyttivät tulipalosta kommunistista salaliittoa, jonka varjolla puolue kiihdytti terroriaan ja Saksan luisua diktatuuriin.













Natsi-Saksan vallan keskus sijaitsi Prinz-Albrecht-Strassella ja sen välittömässä läheisyydessä. Kyseistä katua ei enää ole olemassa, eikä myöskään Gestapon tai SS:n päämajaa. Tänä päivänä alueella on Topografie des Terrors -ulkoilmamuseo, joka esittelee kauheuksia, joita sillä alueella suunniteltiin ja toteutettiin.







































Yksi näkyvin muisto Natsi-Saksasta on arkkitehtuuri. Hitlerin unelmana oli muuttaa Berliini Germaniaksi, Euroopan mantereen pääkaupungiksi ja maailmanhistorian suurimmaksi metropoliksi. Suunnitelmiin kuului mm. riemukaari, joka olisi ollut 17 kertaa Pariisin vastaavaa suurempi, sekä Volkshalle, 180 000 ihmistä vetävä, suunnaton kupolirakennus. Rakennuksen kokoluokasta kertoo se, että asiantuntijoiden mukaan ihmisiä täynnä olleella Volkshallella olisi ollut oma ilmastonsa. Nykypäivänä natsiarkkitehtuurista muistuttavat mm. jo suljettu Tempelhofin lentokenttä, sekä ilmailuministeriön rakennus, jonka uumenista Herrman Göring johti mm. lentokoneiden tuotantoa sekä Luftwaffen ilmahyökkäystä Isoon-Britanniaan.














Schwerbelastungskörper oli Albert Speerin aloitteesta valettu suunnaton betonilieriö, jonka tarkoituksena oli mitata Berliinin maaperän kestävyyttä riemukaarta ja muita Germanian jättirakennelmia varten.























Arkkitehtuurin lisäksi muita näkyviä natsiajan tunnuksia oli puolueen kotka, joita löytyy vieläkin Berliinistä kun osaa etsiä. Vaikka hakaristejä ei enää näekään, tuovat kivikotkat kylmät väreet selkään mahtipontisuudellaan.

























Liene tarkoituksella, mutta vain muutama sata metriä holokaustin muistomerkiltä sijaitsee mielestäni yksi Natsi-Saksan merkittävimmistä paikoista, Führerbunker. Huhtikuussa 1945 Hitler ja Eva Braun surmasivat itsensä, jonka jälkeen heidän ruumiinsa poltettiin bunkkerin pihalla. Nykypäivänä itse Führerbunkerista ei ole jäljellä mitään. Ainoastaan paikalla sijaitseva infotaulu karttoineen välittää kerrostalopihalle kätkeytyvän historian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti